Savjetovanje roditelja

Kroz savjetovanje roditelja ćete dobiti potrebnu podršku, a zajedno ćemo tražiti rješenja za vaše poteškoće vezano uz roditeljstvo i razvoj vašeg djeteta. Ova usluga može biti jednokratna ili redovita, ovisno o vašim potrebama i složenosti problema. Te se potrebe utvrđuju tijekom faze procjene koja uključuje početno savjetovanje roditelja, a često i promatranje igre roditelja s djetetom.

Kada je roditeljima 
potrebno savjetovanje?

Ako vam je teško komunicirati s vašim djetetom i mučite se s postavljanjem jasnih granica ili vas zabrinjavaju djetetove reakcije (ljutnja, tuga, frustracija, zatvorenost i dr.). Ponekad se radi i o tome da brinemo, jer je dijete povučeno, tjeskobno ili se često boji. Također, često kao roditelji imamo različita razmišljanja o odgoju djeteta i ne znamo što je ispravno za naše dijete.

Principi savjetovanja se temelje na teoriji privrženosti, empatiji, intersubjektivnosti, dječjem razvoju, neuroznanosti i značaju igre. Neka od načela terapije igrom kao što su aktivno slušanje, empatičko reflektiranje, postavljanje terapijskih ograničenja, davanje izbora, važnost empatije i prihvaćanja kroz igru su presudni za razvoj zdravog odnosa roditelja i djeteta, jačanje odnosa i pozitivnu povezanost.

Osim psihoedukacije, savjetovanje može sadržavati i informacije i alate u vezi s ovim temama:
stil roditeljstva i roditeljske strategije, dječji razvoj, postavljanje granica, strukturiranje života kod kuće, nošenje s djetetovim jakim osjećajima, udomiteljstvo, posvojenje i bilo kojom drugom temom zbog koje imate određenih nedoumica i pitanja.
U mogućnosti smo pružiti i on-line savjetovanje putem video poziva.

Prema potrebi organiziramo i grupno roditeljsko savjetovanje i edukacije.
Kontakt

Metode rada

Specifično savjetovanje kroz Filial play i Theraplay metode rada s roditeljima i djecom temelji se na činjenici da igra između djeteta i roditelja osnažuje osjećaje međusobne povezanosti, povjerenja i sigurnosti.

Filial play

Roditelji su vlastitoj djeci najvažniji bliski ljudi i najveći učitelji. Filial play kombinira psihoedukaciju roditelja i učenje nedirektivnih vještina terapije igrom koje će roditelj provoditi kod kuće s djetetom. Cilj je jačanje odnosa roditelj - dijete, te stvaranje zdrave povezanosti i rješavanje izazovne dinamike odnosa djeteta i roditelja, povezanih poteškoća u ponašanju i emocijama. Provodi se kroz dogovorene individualne susrete terapeuta i jednog roditelja te povremeno promatranje igre roditelja i djeteta.

Theraplay

Theraplay je drugi model koji koristimo u radu s roditeljima i djecom, a provodi se u susretima zajedno s roditeljem i djetetom. Potiče proaktivno sudjelovanje roditelja u terapijskom procesu, a bazira se na imitiranju prirodnih obrazaca zdrave interakcije između roditelja i djeteta. Susreti uključuju razvoj poštovanja, emocionalno prilagođavanje, interaktivnost, fizičku igru i zabavu.
Zbog svoje usredotočenosti na vezanost i razvoj odnosa Theraplay metoda se uspješno koristi već dugi niz godina s udomiteljima i obiteljima u kojima je dijete posvojeno.

MIM

U savjetovanju često koristimo i testiranje putem Marschak Interaction Method (MIM). Radi se o strukturiranoj tehnici promatranja osmišljenoj za procjenu kvalitete i prirode interakcije djeteta i roditelja. Terapeut će vas obavijestiti o potrebi provođenja testiranja za početak ili nastavak rada s vama i vašim djetetom.
U Kutku za roditelje možete pronaći dodatne korisne informacije i literaturu.
Kutak za roditelje
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram