VAŽNOST PRIJELAZA

Kako pomoći djeci da se nose s promjenama?

Prijelaz je razdoblje promjene s jedne značajne faze ili iskustva na drugu. Kako djeca odrastaju i razvijaju se, neizbježno doživljavaju brojne različite prijelaze i značajne događaje koji na njih mogu utjecati na različite načine.

Ljudi se općenito oslanjaju na svoje navike, naučene obrasce i utabane puteve. To pridonosi našem osjećaju sigurnosti, a periodi promjena od nas iziskuju više energije. Stoga ne čudi što je i djeci teško prelaziti između aktivnosti, mjesta i predmeta koji su im u fokusu. Mnogi od ovih prijelaza/značajnih događaja zajednički su većini djece i obično se mogu predvidjeti ili očekivati, dok drugi mogu biti nepredviđeni ili neočekivani. U svim slučajevima dok su djeca mala trebat će našu pomoć kako bi se nosila s tim promjenama u svom životu. Važno je zapamtiti da je tranzicija proces, a ne jednokratni događaj. Potrebno je unaprijed pažljivo planirati kako bi se predvidjele i zadovoljile potrebe djeteta i njegove obitelji dok ulaze u ovu nepoznatu fazu.

Koji su prijelazi bitni za dijete?

Četiri su glavna područja razvoja na koja prijelazi mogu utjecati: emocije, tijelo, um i fiziologija. 
Sve bebe doživljavaju neke uobičajene prijelaze, na primjer odvikavanje od čvrste hrane, napredovanje od puzanja do hodanja ili prelazak s potrebnih pelena na korištenje toaleta.

No, djeca mogu biti i emocionalno pogođena nizom osobnih iskustava.
Kada dođe novi brat ili sestra dolazi do promjene u obiteljskoj strukturi, a djeca se tome trebaju prilagoditi. Iako je rođenje novog brata i sestre obično uzbudljiv obiteljski događaj, nije rijetkost da dijete postane nesigurno i zabrinuto za svoje mjesto u obitelji. Mogu se naljutiti, imati povećanu potrebu za naklonošću, regresirati u ponašanju ili razviti nisko samopouzdanje.
Preseljenje u novi dom vjerojatno će uznemiriti malu djecu jer će to utjecati na poznatu okolinu i rutinu. Dok se ne naviknu na svoj novi dom i rutinu, djeca mogu biti zbunjena i osjećati se nesigurno. 
Odvajanje i razvod roditelja, tugovanje i opraštanje od bliskih osoba (npr. radi selidbe) također su emocionalno iscrpljujuće promjene.

Intelektualne promjene mogu uključivati prijelaz iz vrtića u osnovnu školu ili kasnije iz osnovne u srednju školu. Ovo je vrlo značajna promjena za djecu. Djeca će morati razvijati privrženost i odnose s novim odraslim osobama i vršnjacima. U školi ima više djece i odraslih i obično je to veći prostor. Novo okruženje izgledat će i djelovati drugačije. Djeca će se morati prilagođavati novoj dnevnoj rutini i promjeni fokusa kako se sve više uvodi formalnije poučavanje i učenje. To može izazvati anksioznost kod neke djece i može biti stresno i za djecu i za roditelje. Može utjecati na ponašanje djece i njihov odnos s drugima. Mogu izgubiti apetit, izgubiti koncentraciju, postati povučeni ili uzrujani/uplakani ili se iznenada još više vezati za roditelje.

Dugotrajno pogoršano zdravstveno stanje ili pubertet primjeri su životnih događaja tj. prijelaza koji mogu utjecati na fiziološki razvoj.

Za neku djecu veliki prijelaz predstavlja i odlazak na ljetovanje, ponovni povratak kući i vraćanje u staru rutinu. 

Kako izgledaju poteškoće s prijelazima?

One se mogu očitovati na više načina, ovisno o djetetu i okruženju. Može se javiti otpor, izbjegavanje, ometanje, pregovaranje ili potpuni slom.
Neka djeca će u trenutku prijelaza izgledati i ponašati se uobičajeno, jer su naučili da uspješno odgađaju reakciju ili izbjegavaju činjenicu da se događa prijelaz. Kod njih ćemo promjene u ponašanju, ponekad i vrlo suptilne, vidjeti s vremenskim odmakom.

Kako pomoći djeci da prijelazi lakše prođu?

Stvorite svoje rutine! Ako dijete ne želi prijelaz jer mu se sviđa dosljednost, rutina i struktura, tada unesite dosljednost, rutinu i strukturu u sam proces promjene. Na primjer, na more idemo na isto mjesto, uvijek se vozimo istim trajektom i brojimo otoke koje vidimo putem, spakirat ćemo stvari u istu torbu i sl.
Za prijelaze koji će se događati svaki dan, poput isključivanja telefona prije odlaska u krevet, dosljedne rutine mogu imati veliku korist. Na primjer, rutina pred spavanje može se činiti kao nešto samo za malu djecu, ali postojanje predvidljive strukture može biti ohrabrujuće i korisno čak i za stariju djecu (i odrasle!).

Pregled aktivnosti i odbrojavanje su važni!  Uz rutine su također ključni pregled i odbrojavanje. Ujutro možemo zajedno dogovarati kako će dan izgledati, izraditi rasporede za tjedan, upisati važne događaje u godišnji kalendar i sl.
Za pojedinu aktivnost prije svakog prijelaza djetetu navedite vremenski okvir i opis onoga što će se dogoditi zajedno s odbrojavanjem (npr. za 20 minuta, zatim 10, pa 5, ugasit ćemo crtić i krenuti u kupaonicu).

Zabava, ples i pjesme olakšavaju svakodnevnu rutinu! Pjesme mogu biti posebno učinkoviti alati za pomoć u provedbi rutina i olakšavanju prijelaza, pogotovo za mlađu djecu. Postoji bezbroj pjesama koje se mogu pronaći (i izmisliti!) koje odgovaraju različitim situacijama, od vezivanja cipela do pranja zubi. Ako tome dodamo intimne smiješne fore koje samo mi znamo, pokret i ples, djeca će puno lakše prihvatiti monotone radnje koje radimo svaki dan.

Vizualni znakovi mogu pomoći! Neka djeca mogu imati koristi od vizualnih znakova. Mogućnost korištenja crteža i drugih vizualnih objašnjena onoga što možemo očekivati ​​od određenog prijelaza ili koraka koji su uključeni može nekim ljudima neizmjerno pomoći. Npr. izrada rasporeda i postera te njihovo postavljanje na vidljivo mjesto kao podsjetnik na prijelaz koji slijedi, mogu djeci biti velika pomoć.

Privucite djetetovu pažnju! Važno je uspostaviti vezu s djetetom kako biste bili sigurni da imate njegovu pažnju i da prima informacije. To bi moglo značiti kontakt očima, sjedeći pored djeteta i u njegovoj razini, s rukom na ramenu, ili tražeći od njih da ponove ono što ste rekli. Jednostavno vikanje na njih s druge strane prostorije i pretpostavka da je to dijete čulo neće uspjeti i samo će dovesti do frustracije s obje strane.
Korisno je koristiti i “mi” formulaciju. Npr. možemo reći: “Sad ćemo se obući”, dok uzimate jaknu i dodajete je djetetu.

Prijelazi su pokretači jakih reakcija za mnogobrojnu djecu. Koji roditelj nije naišao na otpor djeteta kada mu kažete da prestane igrati videoigricu? No, prijelazi su posebno teški za djecu s emocionalnim i razvojnim problemima. Djeca koja se nose s autizmom, ADHD-om i drugim poteškoćama posebno trebaju pomoć odraslih kada se odstupa od svakodnevne rutine ili kada prelazimo iz jedne aktivnosti u drugu. 

I malima i velikima želim sreću u prijelazu na rujanske obaveze, a od 01.09. Centar LILA otvara vrata svoje igraonice i savjetovališta. Vidimo se uskoro!


chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram